Qu4drans building

Paris France 2018
Wilmotte & Associés - Qu4drans building

Technical specifications

Client
SAS Corne Ouest Promotion Bouygues

 

General contractor
Bouygues Bâtiment construction IDF

 

Project team
Architect : Wilmotte & Associés
Developer : Builders & Partners
Structural/HVAC consultant : Egis
HEQ/facade design consultant : Elan/Joseph Ingénierie
Roads and services consultant : CL Infra
Restoration consultant : Convergence
Acoustical consultant : Acoustique & Conseil
Technical inspection agency : Socotec

 

Area
92 207 m² NFA
138 668 m² GFA

 

Labels & certifications
HEQ® certified, RT 2012, BBC (Low-energy building) Effinergie, BREEAM “Very Good”

 

Timeline
2011: winning project
August 2011: filing the building permit
February 2012: obtaining building permission
April 2012: stop of the studies
April 2013: resumption of the studies
August 2013: beginning of the construction site
September 2015: completion of phase 1 (45 800 sqm)
January 2018: completion of phase 2 (46 407 sqm)

Overview

Programme :
Construction of a campus on the new site of the Ministry of Defence at Balard. The project respects the guiding principles of sustainable development.

Description :
The construction of commercial buildings for "Qu4drans" falls within the framework of revitalising the Balard site for the Ministry of Defence. It affirms its character as Paris’ “green gate”, in an area undergoing major change. The new road through the site will create a green link between the 15th arrondissement district of Paris and Issy-les-Moulineaux. The project was designed as an urban campus in the middle of a landscaped park. Pedestrian circulation is designed like a mosaic, lending structure to the lush park and offering relaxation areas to people visiting the site and its environs. The Corne Ouest real estate plan actively promotes the opening up of the Balard site and revitalisation of the neighbourhood.
Quadrans consists of four buildings ranging from five to seven storeys to a total of 92,207 sqm. The volumes have the appearance of monoliths, completely original in their warped and cut metal and glass. The siting of the buildings offers various views from the Boulevard Valin and creates public spaces that facilitate circulation. The building orientation optimises natural day lighting with the full-height glaze facades on the top two floors (designed as penthouses).
On the ground floor, the lobbies run crossways and open up double-height onto the landscaped park. The work spaces are modular and light-filled, designed to offer maximum flexibility. The interior architecture is understated and elegant; natural and sustainable materials have been selected for their ease of maintenance, durability, and environmental friendliness.
A key design element, the facades were harmoniously arranged according to a standard module. The facade was conceived as an extension of the urban experience, responding to the needs for solar exposure and shading, thermal gain, day lighting factors, and acoustical and environmental constraints.
The green roof terraces provide real visual continuity between the park and the buildings. The accessible terraces serve as the project's fifth facade, contributing to the comfort of the office interiors.

Image gallery